BUTFF 8 t/m 12 sept. 2010
NL - EN
ARCHIEF
home programma kaarten films insturen pers over butff eten&slapen

NachtNet Brabant

accreditatie
persberichten
persberichten


——— Persbericht 4 augustus 2010 ———

Hoofdgast en eerste filmtitels van BUT film festival bekend Van 8 t/m 12 september 2010, met o.a. een nieuw event in de randprogrammering.

Van 8 t/m 12 september vindt de vijfde editie van BUT Film Festival plaats in hartje Breda. BUT is opsomming van de genres B-movie, Underground en Trash en richt zich op eigenzinnige cinema die afwijkt van de doorsnee film die in de bioscopen, videotheken en op internet te vinden is.

De eerste namen zijn bekend:
Nederlandse premières van de film Cadavres, de in Australië verboden film LA Zombies van Bruce LaBruce, de film Captain Berlin vs. Hitler van de controversiële Duitse filmmaker Jörg Buttgereit, films van de Nederlandse kunstenaar/filmmakers Arno Coenen en Hester Scheurwater en het symposium "Grenzen verkennen en overschrijden?".
Een nieuwe aanvulling op het programma zijn optredens van underground dichters o.a. Diana Ozon, Nick J. Swarthe en DASTRUGISTENDA uit Gent.

Hoofdgast: Jörg Buttgereit
Jörg Buttgereit's films staan bekend om de controverse die deze wereldwijd hebben veroorzaakt. Nekromatik heeft Jörg Buttgereit zelfs de titel van Duitslands ‘Most Wanted filmdirector’ opgeleverd. In de loop der jaren hebben zijn films echter het respect gekregen die ze verdienen.
De befaamde regisseur neemt Nekromantik 1 en Schramm mee ter vertoning en hij zal een kort filmprogramma samenstellen met zijn korte films. Tevens is van hem een hoorspel, in het Duits, te beluisteren en zal hij deelnemen aan het symposium "Grenzen verkennen en overschrijden?".

Eerste filmtitels BUT2010
Tragicomedie Cadavres(2009) van regisseur Eric Canuel opent het BUT film festival. De film is gebaseerdop het boek Cadavres van François Barcelo. De film heeft zeer uiteenlopende reacties gekregen sinds de release vorig jaar, maar door onze programma commissie unaniem tot zeer BUTwaardig is bestempeld. De door Australië bestempelde ‘Gay Zombie Porn’ en zodoende verboden film LA Zombies(2010) van regisseur Bruce LaBruce is opgenomen in het filmprogramma. LaBruce reageerde laconiek op het verbod door de Australian Film Classification, ze hebben volgens hem nog wel de ‘softcore version’ van zijn film gezien.
Tijdens het festival zal de Nederlandse première van Captain Berlin vs. Hitler(2009) te zien zijn.
De film is bewust camp, met hilarische fake sets en volledig overdreven karikaturen. Nooit saai, een must-see: wie anders dan Buttgereit kan Hitler, Dracula en een superheld samenbrengen.

Symposium ‘Grenzen verkennen en overschrijden?’
Wat is een kwaliteitsfilm en wie bepaald dit? (vrijdag 10 september) Om de normen en grenzen van kwaliteit te verkennen wordt dit jaar voor het eerst een symposium georganiseerd met het titel “Grenzen verkennen en overschrijden?”. Aan de hand van filmfragmenten, samengesteld uit werk van de deelnemers, wordt het thema ingeleid en de discussie gestart met de andere deelnemers en het aanwezige publiek. Onder leiding van moderator Anneroos Goosen komen de deelnemers uit verschillende disciplines van het BUT aan bod. Deelnemers zijn o.v.: Jörg Buttgereit (Underground filmmaker en producent, Berlijn) en Hester Scheurwater (controversieel filmkunstenaar, Rotterdam), Powerplant (filmkunstenaarsduo, Venlo/Utrecht), Philip Meersman, dichter (Brussel) maakt onderdeel uit van DastrugistenDA.

Line-up Muziek en Performance programma
Muziek en performances die afwijken van de doorsnee, getuigen van creativiteit en bol staan van eigenzinnigheid en vermaak zullen de BUT avonden afsluiten, met dit jaar elke avond een thema:

-futuristic rituals- met: Akoustic Timbre Frekuentie, Kristus Kut en Om Digidelica
-futuristic erotics- met: Mental Plastic Body Filler en Schulz
-futuristic classic- met: Hexperos en Ybrid
-futuristic party- met: Surfaders en Abattoir Rouge

Underground dichters programma
De Underground dichters zullen de bezoekers verrassen tussen andere geplande performances, optredens en/of film door. Van guerilladichten, dichtperformances tot dichten in de boxring.
In het verlengde van het BUT film festival worden ook hier de grenzen van het toelaatbare opgezocht. De diverse dichtersacties zullen in gepaste stijl de bezoekers van dit BUT festival een stukje undergroundpoëzie meegeven.

BUT film festival
Het BUT Film Festival is het B-movie, Underground en Trash Film Festival met als thuisbasis Breda. Een vergelijkbaar festival is er niet in de Benelux. BUT richt zich op eigenzinnige cinema die afwijkt van de doorsnee film die in de bioscopen en videotheken te vinden is.
Steeds meer bezoekers weten BUT te vinden en te waarderen. Zo ook een groeiend aantal nationale en internationale filmmakers. Films met slechts een fractie van Hollywood-budgetten door makers die niet te weerhouden zijn hun creativiteit de vrije loop te laten. Ieder jaar een sterk randprogramma, met o.a. underground dichters, BUT filmworkshop, BUT jong en nog veel meer activiteiten die met eigenzinnigheid en enthousiasme vormgeven aan de unieke BUTsfeer.

Kaarten voor het BUT film festival kunt u reserveren via de website. Gedurende het festival kunt u kaarten kopen bij de kassa op het festivalterrein.
Gehele programma wordt de laatste week van augustus bekend gemaakt op de website.
Meer info: www.butff.nl


——— Einde persbericht —————— Persbericht 8 juli 2010 ———

Jörg Buttgereit hoofdgast van BUT 2010.


Jörg Buttgereit is een Duitse filmmaker die dit jaar als hoofdgast op het BUT zal verschijnen. Zijn films staan bekend om de controverse die deze wereldwijd hebben veroorzaakt. Hij is bekend van films zoals Nekromantik 1 (1987) en 2 (1991), Der Todesking (1989) en Schramm (1993) om er een paar te noemen. Nekromatik 2 heeft Jörg Buttgereit zelfs even de titel van Duitsland “Most Wanted filmdirector” opgeleverd. In de loop der jaren hebben zijn films echter het respect verkregen die ze verdienen. Naast het maken van films heeft Jörg Buttgereit een aantal hoorspelen gemaakt, een theathershow en heeft hij een DJ act.

Tijdens het festival zal de Nederlandse premiére van Captain Berlin VS Hitler te zien zijn. Verder neemt deze befaamde regisseur Nekromantik 1 en 2 mee ter vertoning en zal hij een kort filmprogramma samen stellen met zijn korte films. Tevens zal hij een hoorspel in het Duits ten gehore brengen en zal hij deelnemen aan het symposium over Trash films.


——— Einde persbericht —————— Persbericht 20 mei 2010 ———

Bij deze het laatste nieuws over BUT 2010.


BUT Film Festival 2010 8 t/m 12 september

Het filmfestival vol eigenwijze, experimentele, merkwaardige en bizarre B-, underground- en trash films komt er weer aan. De films gaan over de top, zijn vaak laaggebudgetteerd en zoeken grenzen op. Gedurende vijf dagen rekken we het begrip "kwaliteitsfilm" op. Met film, muziek, kunst, gedichten en workshops op gepaste BUT wijze wordt Breda centrum overstroomd. Dit jaar is het thema: Days of Future Past.

Thema
Het thema van dit jaar is Days of Future Past. Alle visies op de toekomst zijn voorspellingen, ze zullen nooit zo plaatsvinden als voorgesteld, omdat ze zijn gebonden aan de tijd waarin ze ontstaan. Onderweg naar de toekomst zullen veel dingen wijzigen, technologie zal verbeteren en de toekomst zelf zal ook veranderen. Zo was de toekomst van Jules Vernes en H.G. Wells gebaseerd op mechanische uitvindingen die zouden komen. En we kijken met een lach naar computers en technologie uit de eerste series van Startrek en Blake 7. BUT wil toekomstvisies van nu laten zien met de wetenschap dat ze volgende week achterhaald zijn.

Nieuwe locatie(s) / Filmselectie
BUT2010 gaat dit keer plaatsvinden in het hartje Breda. De belangrijkste festivallocaties zijn Cafétheater De Boulevard en Kunstencentrum de De Nieuwe Veste in de St.Janstraat. Wij zijn erg enthousiast over de samenwerking, hierdoor is nog méér mogelijk geworden voor BUT. De locatie(s) zijn zo goed uitgerust, dat de B-movie-, Underground- of Trashfilm bijna van het film afspat. Je beleving wordt nog eens 200% intenser door een heavyweight soundsysteem met de juiste akoestiek. De winkels en kroegen in de St. Janstraat worden ook betrokken in de entourage van BUT, om nog meer vertrouwde BUT sfeer te creëren. Naast het uitgebreide filmprogramma zijn er performances, muziek, dichters en kunst. Natuurlijk zal ook de BUT shop weer present zijn gedurende het festival.

Het BUTteam is op dit moment druk in de weer met de selectie voor het programma! We laten dit jaar een aantal films zien die inspelen op robots en de betere A.I. (Artificial Intelligence) met een sausje van B-movie enthousiasme en aanpak. Er is een kleine selectie SF films uit verschillende perioden met H.G. Wells signatuur te zien zoals Things To Come (1936), The Day The Earth Stood Still (1951) en The Time Machine (1960). Het uitgebreide filmprogramma zal bekend gemaakt worden op de website en onze mailinglist rond begin augustus. We zijn nog altijd opzoek naar ander jong, aanstormend talent. Wil je nog je film (kort of lang) insturen of heb je tips voor BUT2010, dan zijn deze welkom tot 1 aug. 2010. Je kunt deze sturen naar marieke@idfx.nl.

Underground dichters
Nieuw is een programma van Underground dichters. In en rond de festival locaties zijn de dichters te vinden. Ze duiken onverwacht op en laten hun woorden vloeien, soms heftig en altijd verrassend. Op zaterdag is het Dastrugisten dichtcollectief uit België de gehele dag actief.

BUT jong
Een uitbreiding op voorgaande jaren is het BUT jong middag programma. Een speciaal op-maat-gemaakt filmprogramma bestaande uit korte BUT films voor kinderen. Meer over dit programma wordt rond augustus bekend gemaakt via de website of via onze mailinglist.

BUT Film Workshop
Een workshop B-films maken wordt in samenwerking met de Nieuwe Veste georganiseerd. In drie dagdelen maak je kennis met alle facetten van het film maken. Geïnspireerd op de film ‘Be Kind Rewind’ (Micheal Gondry) ga je een scene of compilatie scene namaken van een populaire film. Alle filmsets/decors/kostuums worden uit kringloop of ander recycle materiaal gemaakt. Op het BUT festival worden de films vertoond aan het grote publiek. Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een mailtje naar post@butff.nl om meer informatie te ontvangen. Kosten voor de workshop zijn éénmalig 30euro. Er worden groepen samengesteld naar leeftijd 12 15 en 18 .

Arno Coenen en Rick Berkelmans
Rotterdamse kunstenaar en filmmaker Arno Coenen zal met zijn werk en het beroemde EuroTrash bier een deel van de BUTentourage verzorgen. Hij heeft zijn wortels voornamelijk in de underground en multimedia in de ruimste zin van het woord. Illustrator Rick Berkelmans zal , in samenwerking met fotograaf Roel van de Laar, net als vorig jaar de BUTstijl van de posters en flyers op zich nemen.

Website: www.butff.nl Twitter: butfilmfestival Mailinglist: stuur a.u.b. een mail met als onderwerp ‘mailinglist’ naar marieke@idfx.nl


——— Einde persbericht ———
staart
pbcf
ffidfxhap
pnbgbsnsbkkc