NEXT EDITION 8 - 12 sept. 2010
NL - EN
ARCHIEF
home programma kaarten films insturen pers over butff links eten&slapen

LOOK AT THE HYVE

CHECK OUT MY SPACE
BUT overnachtings aanbieding
5 nachten voor 200,- p.p.
(±20 minutes fietsen van BUTFF, incl. BUT passe-partout en fietshuur)

Zone 5300

www.incubate.org

NachtNet Brabant

Melkweg Cinema

Schokkend Nieuws

Razor Reel

BUTFF



A “Divine” retrospective
John Waters Hoofdgast BUTFF2009

John Waters 'on stage'
John Waters, photo by Greg Gorman
Op zaterdag 12 september vindt er een on-stage interview plaats met ons bijzondere hoofdgast John Waters. Phil van Tongeren zal Waters het hemd van ‘t lijf vragen over onder andere zijn werk en toekomst plannen. Van Tongeren kennen we als filmfestival directeur van IMAGINE (voormalig Amsterdam Fantastic Film Festival). Daarnaast is hij filmjournalist en oprichter van het tijdschrift ‘Schokkend Nieuws’.
Electron, 20:00 uur, 12 sept. 2009



A “Divine” retrospective
Tijdens het BUT filmfestival 2009 in Breda (van 9 tot en met 13 september) is John Waters hoofdgast. Waters (1946) is filmmaker, acteur, schrijver en kunstverzamelaar. Hij draait al zijn films in zijn geliefde woonplaats Baltimore. Zijn roem begon in de jaren ‘70 als maker van spraakmakende cultfilms. Zijn vroege trashmovies werden bevolkt door een vriendenclub onder de naam Dreamlanders, waaronder zijn muze Miss Divine. Later (met ‘Desperate Living’ uit 1977) begon hij veroordeelde criminelen te casten (Patricia Hearst), beroemdheden als Debbie Harry en Sonny Bono en minder geliefde grootheden als pornoster Traci Lords. Zijn films waren een springplank voor latere sterren als Johnny Depp, Christina Ricci, Melanie Griffith., Chris Isaak, Lily taylor en Tracy Ullman.

Waters, met zijn potlooddun snorretje, is vanaf het begin openlijk homoseksueel en voorvechter van homorechten. Zijn eerste films die gedistribueerd worden zijn camp en dragen titels als ‘Pink flamingos’, ‘Female trouble’ en ‘Desperate living’. De karakters zijn innemend, maar slaan gore taal uit en komen in hyperbolische situaties terecht. De trash films zijn op het randje van de goede smaak en komen maar net door de filmkeuring. Beroemd is de scène uit ‘Pink flamingos’ waarin Divine een vers gedraaide drol van een klein hondje naar binnen werkt.

Vanaf ‘Polyester’ (1981) worden zijn films minder controversieel, maar wel met behoud van zijn duidelijke stempel. Met ‘Hairspray’ uit 1988 dringt hij door tot het grote publiek. In 2002 wordt deze kleine filmhit een langlopende Broadway musical en in 2007 een succesvolle musical film, waarin hij een cameo optreden heeft. Met ‘A dirty shame’ uit 2007 keert Waters even terug naar zijn beruchte periode uit de jaren ’70, waar de basis werd gelegd voor al zijn latere werk. In Breda zijn de vier klassiekers met Divine te zien: ‘Pink flamingos’, ‘Female trouble’, ‘Polyester’ en ‘Hairspray’.


JOHN WATERS HOOFDGAST VAN BUT 2009

John Waters

De Amerikaanse filmregisseur van cultfilms staat bekend om zijn gebruik van camp en shockerende scènes, zijn voorliefde om zijn geboortestad Baltimore als filmlocatie te kiezen en zijn veelvuldig gebruik van rock 'n roll-muziek uit de 1950er en 1960er jaren.
Tijdens het festival zullen zijn klassiekers worden vertoond, waaronder Pink Flamingo's(1972), Polyester(1981), Female Trouble(1974)en Desperate Living(1977).

Na het BUT Film Festival zal John Waters op zondag 13 september ook een bezoek brengen aan Melkweg Cinema in Amsterdam. Daar zal hij zijn krankzinnige komedie 'Polyester' inleiden en zal vervolgens zijn legendarische 'Pink Flamingo's' te zien zijn. Voor meer info:
www.melkweg.nl

SNS Reaal Fonds