NEXT EDITION 8 - 12 sept. 2010
NL - EN
ARCHIEF
home programma kaarten films insturen pers over butff links eten&slapen

LOOK AT THE HYVE

CHECK OUT MY SPACE
BUT overnachtings aanbieding
5 nachten voor 200,- p.p.
(±20 minutes fietsen van BUTFF, incl. BUT passe-partout en fietshuur)

Zone 5300

www.incubate.org

NachtNet Brabant

Melkweg Cinema

Schokkend Nieuws

Razor Reel

BUTFFHairspray

premiere Hairspray 1988
regie: John Waters
land: USA
jaar: 1988
Lengte: 92 minuten
taal: Engels
ondertiteling: Nederlands
met: Divine, Ricky Lake, Sonny Bono, Debbie Harry

Het verhaal is even eenvoudig als aanstekelijk: Tracy Turnblad (Ricky Lake voordat ze ging lijnen en talkshowhost werd) heeft maar één droom: dansen in het tv-programma de ‘Corny Collins Show’. In eerste instantie moet ze zich door een hele reeks danswedstrijden worstelen. Niets zal haar tegenhouden, ook niet haar overgewicht of haar ietwat naïeve uitstraling. Go Tracy go! Haar moeder, gespeeld door Waters’ vaste acteur, de travestiet Divine, denkt er het hare van. Met een behoorlijke drie-dagen-baard en reuze-borsten staat Devine de hele dag te strijken terwijl ze naar de show luistert.

Gesitueerd in Baltimore in de jaren zestig is ‘Hairspray’ vreemd anachronistisch, waar ook een deel van de charme vandaan komt. De kids uit de tv show dansen op fifties muziek, terwijl de film eind jaren tachtig furore maakte in heel Amerika, en daardoor altijd herinnerd wordt als typisch eighties.
Met ‘Hairspray’ leverde John Waters zijn meest bekende film af. Een Broadway-musical en een remake in 2007 (met een rol voor Waters zelf) zorgden dat nieuwe generaties ook kennis maakten met deze vrolijke campy musical. De grootste verdienste van 'Hairspray' is wellicht de satirische en toch liefdevolle schets van een jongeren(sub)cultuur in een stad die niet direct als de capital of cool bekend staat: Baltimore, de geboorteplaats van John Waters.
Door de jaren zestig setting kan Waters dingen aan de orde stellen die tegenwoordig ook gevoelig liggen in de VS: de onwennige omgang met Afro-Amerikanen, mensen met overgewicht of mensen die gewoon anders zijn. Het maakt niet uit wie je bent, als je haar maar goed zit!

Vertoning:
Vrijdag 11 sept. 16.00 uur Electron Beneden zaal

kijk ook op John Waters website
Hairspray trailer

SNS Reaal Fonds