NEXT EDITION 8 - 12 sept. 2010
NL - EN
ARCHIEF
home programma kaarten films insturen pers over butff links eten&slapen

LOOK AT THE HYVE

CHECK OUT MY SPACE
BUT overnachtings aanbieding
5 nachten voor 200,- p.p.
(±20 minutes fietsen van BUTFF, incl. BUT passe-partout en fietshuur)

Zone 5300

www.incubate.org

NachtNet Brabant

Melkweg Cinema

Schokkend Nieuws

Razor Reel

BUTFFaccreditatie
persberichten
persberichten


——— Persbericht 20 augustus 2009 ———

Bekendmaking van het programma van BUT Film Festival 2009

Op donderdag 27 augustus wordt het programma van het BUT Film Festival 2009, dat van 9 t/m 13 september plaatsvindt, bekend gemaakt. Het is een zeer diverse programma waarin de genres B-movie, Underground en Trash allemaal aanbod komen. Veel gloednieuwe films zoals de wereldpremičre van de underground-horrorfilm 'The Tourist´, maar ook klassiekers zoals ‘Hairspray’ (1988) van John Waters (VS), hoofdgast op het festival dit jaar. Naast films zijn er iedere dag bijzondere performances, kunstenaars en andere BUT-waardige activiteiten.

Om de sfeer compleet te maken zijn er veel internationale gasten zoals, Andrey Iskanov (Rusland) underground-regisseur van o.a. ‘The Tourist’, Reinert Kiil (Noorwegen) regisseur van ‘Hora’ en de hoofdrolspeelster Isabel Vibe, Julia Ostertag (Duitsland) regisseur van ‘Saila’, Fred Vogel & Scott Swan (USA) van 'Maskhead', Joshua von Brown(VS) regisseur van ‘Altamond now’ en vele anderen.

De kick-off van BUT is op woensdagavond 09-09-09 met de B-movie ‘Modern love is automatic’. De Amerikaanse regisseur Zach Clark komt speciaal naar het BUT Film Festival om zelf zijn film op het festival te presenteren. Hij wordt vergezeld door hoofdrolspeelster Melodie Sisk. Zij speelt in de film Lorraine, bij dag verpleegster en bij nacht dominatrix.

Op de vrijdagmiddag worden in het Electron de korte films getoond van de studenten Audio-Visueel van kunstacademie St. Joost. Gevolgd door een lezing van filmdocent Jan Salden over de hoofdgast van BUT, de Amerikaanse regisseur John Waters.

Nieuw dit jaar, is dat er op de donderdag- en vrijdagavond gratis een BUT-film in de openlucht wordt vertoond in het Valkenbergpark, vlakbij het station Breda en het centrum van Breda.

De vrijdagavond van het festival wordt een bloederige avond met de excentrieke performances van Aestectic Meat Front. Deze Amerikaans-Duitse muzikale act gaat op het BUT-podium in Electron rituelen uitvoeren waar je een stevige maag voor moet hebben.

Een zeer bijzondere zaterdagavond komt er met onder andere een on-stage interview met John Waters. Phil van Tongeren zal Waters het hemd van ‘t lijf vragen over onder andere zijn werk en toekomstplannen. Van Tongeren kennen we als filmfestival directeur van IMAGINE, filmjournalist en oprichter van het tijdschrift ‘Schokkend Nieuws’. Mogelijk is er nadien een signeersessie door John Waters.
Ook wordt op deze avond voor het eerst de BUT-Award uitgereikt voor de beste BUT-speelfilm en het beste BUT-korte film.

Voor de vroege vogels begint de laatste dag van het festival met een echte BUT ontbijtfilm. Net als de rest van festivaldagen is er op zondag ‘monsterlijke’ kunst te bewonderen in de Electron met onder andere foto’s van Ash Sivils (VS) en hangende beelden en films van de Bredaase undergroundkunstenaar Jaap de Vries. Voor kinderen van 8 tot 80 jaar vertelt Rick Vuur op zondagmiddag spannende verhalen in de Griezeltrailer.

Het BUT Film Festival vindt plaats van 9 t/m 13 september in Electron, Belcrumweg 19 te Breda.
Voor meer informatie over het festival en het programma, kijk op de website www.butff.nl


——— 2 juli 2009 ———

Het BUT Film Festival sleurt je mee naar de andere kant van film
5 dagen B-movie, Underground en Trashfilms in Breda

Van 9 t/m 13 september is het vijf dagen lang genieten van bijzondere cinema tijdens de vierde editie van het internationale BUT Film Festival in Breda. Films waarvan je niet eens wist dat je ze moest zien worden getoond op het witte doek tijdens een festival dat je meesleurt naar een andere kant van film.

Cultregisseur John Waters (VS), beter bekend als de ”King of Trash”, is de hoofdgast van BUT 2009. Waters staat bekend om zijn gebruik van camp en shockerende scčnes. Hij begon in de jaren ´70 met het regisseren van low-budget producties, waarin het de transseksueel Divine een markante hoofdrol had. Vandaag de dag maakt Waters nog steeds films, onder andere met grote sterren als Johnny Depp en John Travolta. Deze films lijken te grenzen aan zogenaamde mainstream Hollywood-producties, maar schijn bedriegt. Ze staan er mijlenver vandaan. Tijdens het festival zullen klassiekers van John Waters worden vertoond, waaronder 'Polyester' (1981), 'Desperate Living' (1977) en de originele versie van 'Hairspray' uit 1988.
Voor de fans van horror en underground is ´The Tourist´ van Iskanov een aanrader. De uit Rusland afkomstige regisseur zal op BUT 2009 aanwezig zijn alwaar ´The Tourist´ haar wereldpremičre beleeft.
Het festival wordt geopend op 09-09-09 met een pikante film uit het B-movie genre, 'Modern love is automatic' (2008) van regisseur Zach Clark (VS). Wanneer er bij deze bovenstaande namen geen belletje gaat rinkelen, is het omdat je op dit festival alles kan verwachten behalve gewone films. BUT staat namelijk voor B-movie, Underground en Trash. B-films zijn met een klein budget gemaakte films, films die niet onder een grote productie-studio vallen. Underground-films zijn films die de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Ze bevatten vaak expliciete beelden. Trash-films zijn over-de-top films qua inhoud en beeldmateriaal. Een interessante selectie aan films waar de liefhebber van zal genieten en de rest door wordt verrast.
Naast films biedt BUT ook performances, lezingen, workshops en kunst. Waaronder een Monsterexpositie met werk van de Nederlandse Undergroundfilmer en kunstenaar Jaap de Vries. Dit allemaal op een locatie, die qua sfeer en setting goed aansluit op de festiviteiten, maakt van BUT 2009 een compleet evenement.
De locatie van BUT 2009 is het Electrongebouw aan de Belcrumweg nr. 19 in Breda, een goed bereikbare locatie op een steenworp van het centrum en het NS station. Informatie over programmering en achtergrond is te vinden op www.butff.nl

Na het BUT Film Festival zal John Waters op zondag 13 september ook een bezoek brengen aan Melkweg Cinema in Amsterdam. Daar zal hij zijn krankzinnige komedie 'Polyester' inleiden en zal vervolgens zijn legendarische 'Pink Flamingo's' te zien zijn.

SNS Reaal Fonds