27 t/m 30 sept. 2007, Electron Breda
home programma kaarten films insturen pers over butff links archief

Jack Stevenson
Totally Uncensored: A History of scandinavian Sex Cinema
Specialist Jack Stevenson presenteert in de nacht van vrijdag 28 september op zaterdag 29 september het programma Totally Uncensored, waarin hij op bloemrijke wijze vertelt hoe de Scandinavische sekscinema de wereld veroverde.
...meer Jack Stevenson
...meer Totally Uncensored


Grindhouse
Op het festival is ook aandacht voor Grindhouse-films. De naam 'Grindhouse' verwijst naar oude bioscopen in grote Amerikaanse steden waar de hele dag door films vertoond werden. ...meer


Al Adamson
Aan het oeuvre van B-filmkoning Al Adamson (1929 - 1995) wordt een mini-retrospectief gewijd. ...meer


Extreme
Voor die-hards met een sterke maag is er het themaprogramma 'Extreme'. ...meer


Totally Uncensored: A History of Scandinavian Sex Cinema
Of Alles wat je altijd al wilde weten over de Scandinavische seksfilm maar niet durfde te vragen

(filmstill)
Regie: diversen
Land: Scandinavische landen, met name Zweden en Denemarken
Jaar: begin jaren '50 tot begin jaren '70
Lengte: 2 � 2,5 uur
Taal: meerdere (filmfragmenten) / Engels (presentatie)

Filmverzamelaar, -docent, -auteur en underdergroundspecialist Jack Stevenson presenteert in de nacht van vrijdag 28 september op zaterdag 29 september het programma Totally Uncensored. In dit programma vertelt hij op bloemrijke wijze hoe de Scandinavische sekscinema de wereld veroverde.

Aan het einde van de jaren '60 was de Scandinavische erotische cinema vrijwel onbekend. In slechts enkele jaren tijd veranderde dit echter en trokken met name Deense en Zweedse films wereldwijd volle zalen. Aan de hand van fragmenten uit legendarische en obscure juweeltjes uit de jaren '50, '60 en '70 maakt Jack Stevenson duidelijk hoe dit mogelijk werd.

Wat komt er in concreto zoal aan de orde in dit programma? Jack Stevenson vat het als volgt samen: "Revolutionaire zaken stonden er te gebeuren in de Amerikaanse (en Britse) filmcultuur in de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig, toen barri�res ten aanzien van censuur met de dag leken weg te vallen. De Scandinavische cinema speelde een centrale rol in dit gevecht om vrijheid op het grote scherm. Films zoals I, A Woman (1965), een Deens/Zweedse co-productie, het Zweedse I Am Curious (Yellow) (1967) en andere publiekstrekkers, genereerden veel media-aandacht en werden gebruikt in grote rechtszaken om een revolutie teweeg te brengen.
In deze presentatie zal ik in grote lijnen schetsen hoe de evolutie van de naoorlogse erotische cinema in Scandinavi� zich ontwikkelde, van de Zweedse naturalistische films uit de jaren vijftig tot de erotische films uit het begin van de jaren zeventig, toen de effecten van de afschaffing van censuur in Denemarken duidelijk merkbaar werden en de schijnwerpers op dat land kwamen te staan. En dat leidde weer tot de geboorte van de Scandinavische exploitatiefilm.
Gebaseerd op mijn boek Totally Uncensored! The Wild World of Scandinavian Sex Cinema � the Myth, the Movies, the Happenings."

De presentatie, met inbegrip van vertoningen van diverse filmfragmenten en een Q&A, duurt in zijn geheel twee tot twee�nhalf uur.
Er worden fragmenten vertoond uit films als One Summer of Happiness (1951), Summer With Monika (1953), Weekend (1962), The Silence (1963), I, A Woman (1965), Gift (1966), I, A Nobleman (1967), Inga (1968), Without A Stitch (1968), Quiet Days in Clichy (1970), The Daughter: I, a Woman Part III (1970), Christa: Swedish Fly Girls (1971) en Senta: Danish Pastry (1972).
Saillant detail: Summer With Monika en The Silence werden gemaakt door iemand die geldt als een der groten onder de filmmakers: de op 30 juli van dit jaar overleden Ingmar Bergman.

Vertoning: vr. 28 sept., 24.00 uur, grote zaal

Kijk ook op site met essays van Jack Stevenson en site met informatie over Jack Stevensons boek Land Of a Thousand Balconies
(filmstill)